Wikileaks-oprichter Julian Assange hoopt dat de Britse en Zweedse autoriteiten hem na 3,5 jaar zelfgekozen ballingschap in de Ecuadoraanse ambassade in Londen laten gaan.

Een werkgroep van de Verenigde Naties meent volgens Britse media dat zijn verblijf in de ambassade neerkomt op “willekeurige detentie”. Hij heeft dan de straf die hij eventueel in Zweden zou kunnen krijgen al uitgezeten, stelt zijn Zweedse advocaat Per Samuelson.

De Britse overheid gaat niet in die redenering mee. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Assange “nooit” in hechtenis is genomen, maar zelf “wettige aanhouding heeft vermeden door in de Ecuadoraanse ambassade te blijven”. Zolang Zweden zijn aanhouding verlangt, is Groot-Brittannië verplicht hem uit te leveren.

Oordeel VN-werkgroep

De inmiddels 44-jarige Assange maakte zijn verblijf in de diplomatieke vestiging in 2014 bij de VN aanhangig. De VN-werkgroep komt vrijdagochtend officieel naar buiten met de beslissing, waarvan Groot-Brittannië en Zweden volgens The Guardian al op 22 januari op de hoogte zijn gesteld.

Zweden wil niet vooruitlopen op de bekendmaking van de VN-werkgroep. Formeel kunnen Groot-Brittannië en Zweden het oordeel naast zich neerleggen, maar dan wordt het volgens een door The Guardian aangehaalde bron voor beide landen lastiger om nog mensenrechtenschendingen van andere landen bij de VN aan te kaarten.

Beschuldigingen van misbruik

De Australische klokkenluider vluchtte in 2012 de ambassade in en vroeg asiel, omdat hij uitlevering door Groot-Brittannië aan Zweden wilde voorkomen. Zweden wil hem verhoren vanwege misbruikbeschuldigingen, maar Assange vreest dat het land hem wil uitleveren aan de Verenigde Staten. Die willen hem vervolgen voor het publiceren van Amerikaanse geheime militaire documenten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl